Guild-szabályzat

2008.03.15. 18:53

Guild vezetők:

Guild Master: Krynn
        
Officer:

Raid leaderek: Alvador, Archvick, Chryptlord, Kargina, Krynn

Kaszt leaderek:
Death Knight: Chryptlord
Druid: -
Hunter: -
Mage: Imibá
Paladin: Archvick
Priest: Griaduan
Rogue: Alvador
Shaman:
Warlock: Krynn
Warrior: Kargina

Guildünkbe bekerülni nem nehéz, egy pár perces beszélgetés előzi meg, és már megy is az inv, ha mindkét fél úgy gondolja. A bent maradáshoz viszont már van egy pár dolog aminek meg kell felelni. Nem HC szabályok ezek, hanem csak olyan egyszerű, elemi, minimális dolgok, amik a mindennapi életben is elváratóak, valamint a jó hangulatú és eredményes játékhoz nélkülözhetetlenek. Mielőtt azonban az elvárásokat írnánk le, nézzük mit tudunk nyújtani tagjainknak:

- Egy baráti hangulatú guildet, ahol mindenkinek számít a véleménye, türelemmel vagyunk egymás irányába, és igyekszünk egymást minél jobban megismerni. Raideken sikertelenség esetén sincs feszült hangulat és a vezetők nem „kiskirályokként” funkcionálnak.

- Segítség nyújtást a karakterek fejlesztésében (szint,skill), kulcsok, reputáció, stb megszerzésében, több fős questek végigvitelében.

- Hordatámadás (kempelés) esetében, erősítés nyújtása.

- Napi szintű HC instázás és 10 fős raidek biztosítása, ezekből való geareződés. Később 25 fősökbe való lejutás.

- Bizonyos időnként guild találkozók szervezése, ahol különböző környezetben, de mindig jó hangulatban vészelhetjük át a WoW mentes órákat.
Az érem másik oldala:

És akkor nézzük az elvárásokat és szabályokat, külön kis részekre bontva.

Aktivitás: Nem várjuk el senkitől, hogy a hét minden napján és órájában velünk játsszon, vagy egy nap 12 órát üljön a gép előtt. Amit viszont elvárunk az egy héten min 3 nap, mikor részt tud venni a guild programjában. Ez a 3 nap természetesen az esti órákra (19h-23h éjfél) értendő, nem délelőtt vagy éjjel. Aki ezt a szintet nem tudja hozni {persze lehetnek kivételes hetek, netán hónap (betegség,vizsga,nyaralás)}, attól sajnos meg fogunk válni. Tehát lehet AFK-ni, csak azt tessék JELEZNI, vagy személyesen, vagy a fórum erre fenntartott rovatában. Ha valaki 2-3 hétig offline, és nem tudunk róla semmit, akkor lehet mire legközelebb belép, már guildless lett.

Kommunikáció: Nagyon nagy szükség van rá, mind a jó hangulat, mind az eredményes raidelés szempontjából. 3 csatornán folyik nálunk és mind KÖTELEZŐ, minimum passzív szinten.
1) Ventrilo. Ez egy beszélgető program. Ha máskor nem is (de ajánlott), raid alatt kötelező a használata! Egyrészt mert senki nem fogja legépelni a taktikot egy fight előtt, ez szóban hangzik el, valamint harc közen is adódhatnak szituációk, mikor gyors reagálás kell, és mire leírnánk már késő. Az afk is ezen kérhető vagy jelenthető be, hiszen a beírást nem biztos hogy észrevesszük, azt utána meg nézünk, hogy hol a heal,bari, vagy shakle. Tehát akinek nincs Ventrije az nem tud raidre jönni, aki nem tud raidre jönni az nem aktív aki nem aktív….:-)
2) Guild chat: Legfontosabb dolog amit itt megemlítek a KÖSZÖNÉS! Tehát ez a minimum amit meg kell ejteni ha feljövünk a játékba. És legalább ilyen fontos, ha már bent vagyunk ,erre viszontreagálni, ergo visszaköszönni. Tudom ez most dedónak hangzik, de elég rosszak a tapasztalatok e téren, főleg a viszaköszönésnél. Persze van hogy elfelejtünk, de azért ne legyen belőle rendszer. Akinél ezt a hiányt tartósan felfedezzük, attól mi is köszönés nélkül fogunk elválni. Más. Ha valamit szeretnénk megbeszélni valakivel-valakikkel, és nem érkezik rá válasz, akkor használjuk a WHISPER opciót, hisz lehet nem figyel az illető a chatire, vagy nincs is a gépnél. Volt már flame ebből is, pedig 1szerű a megoldás.
3) Fórum: van egy jó kis fórumunk, melyen igyekszünk minden új eseményről (tagok,raidek,guildtalik,stb) beszámolni. Erre a fórumra mindenkinek kötelező regisztrálni a karakterének a nevén, hiszen nem csak hasznos és nélkülözhetetlen infókhoz jutunk itt, hanem itt kerülnek megbeszélésre azok a dolgok is, melyben mindenki véleményére kíváncsiak vagyunk. Tehát aki nem szeret írogatni, annak se árt azért benézni, mert innen tudja meg pl. mikor hova megyünk instázni, vagy esetleg guiltalizni. A guildmessage-ben mindig ki van írva, ha lényeges kérdés megbeszélés van a fórumon.

Rangok-jogok:
1. Initiate (próbaidős) státusz: A guildben való tevékenységed ezzel a ranggal indul. Normál esetben ez 2-3 hétig tart, ennyi idő elvileg elég ahhoz, hogy kiderüljön tudunk-e együtt játszani. Próbálj meg ez idő alatt minél többet lenni, akár ez elvárt fölött is, hisz ez egy nagyon fontos rész a további tagságoddal kapcsolatban. Ebben a státuszban még nem látod a guild bankot, nem is kaphatsz belőle itemet. Lootot csak akkor tudsz vinni, ha más magasabb rangon lévőknek nem kell. Dkp már ez idő alatt is jár. A bő két hét leteltével pedig elválik, hogy elválunk vagy member rangba kerülsz. Valamint ha nagyon nem tudunk dönteni, akkor esetleg hosszabbításra kerül a próbaidő.

2. Inaktív státusz: Ez a titulus is elvileg csak 3-4 hétig tart. Ezt a nem éppen elérendő célként kitűzendő rangot, a bejelentés nélküli hosszú afk-val, nem raidre járással vagy folyton idő előtti távozással lehet elérni. A lényeg ha valamiért nem leszel pár napig-hétig szóljál, vagy a kaszt leaderednek vagy egy officernek, gm-nek, de a legjobb a fórum „afk” topic. Aki ebből a lefokozásból nem tud 4 héten belül visszalépni a member státuszba, az kikerül a guildből. A loot részesedés a próbaidős szabályokkal azonos. Aki
inaktív státuszba kerül, az automatikusan veszti a megszerzett dkp-ja felét.

3. Friends and Family:Ez is az inaktívitásnak egy formája után jár, de közel se olyan szigorú eljárással mint az előző. Ez azt jelenti, hogy jár az illető raidre, de az elvárt minimumot ha nem is sokkal, de nem éri el (ez a minimum most 8 raid/hó) Tehát f&f-be kerül. Dkp felezés nincs. Lootot közvetlen a member után vihet a sorban. Természetesen f&f-be csak az kerülhet aki már valamit le tett az asztalra (volt már member rangban), tehát olyan nincs, hogy valaki próba idő után f&f-be kerül, aki a próba időn nem hozza a minimum részvételt, attól valószínűleg megválunk.

4. Alt karakter: A guildbe minden olyan alt karaktert be lehet (sőt kell) hozni, amivel gyakran játszunk (bankost nem). Elkerülendő ezzel, hogy egy raid inv esetén azért ne legyünk meg, mert nem látjuk az altozó embereket (ha már inv időben altozol, ami alapból gáz). Raidre jönni alt karakterrel csak akkor lehet, ha a RL engedélyt ad rá. Az alt talent is (tehát healer vagy de most dps talenttel jössz) altnak számít még akkor is ha a main kariddal jössz. Guild bankból altnak, csak megfelelő indokkal, és AH ár 75%-ért lehet itemet kivenni. Loot osztásnál a member után vagy a sorban, kivéve, ha a RL külön kérésére jöttél az alttal (healer-tank hiány esetén) ekkor membernek minősülsz.

5. Member- tag: Itt teljes értékű játékosa vagy a klánnak. A guild bankból AH ár 50%-ért vásárolhatsz. Minden, karakterednek megfelelő itemre (alt gear nem) rollolhatsz, licitálhatsz. Szavazhatsz a guildet érintő kérdésekben. Fontos! Ha valaki a játék folyamán main karaktert vált, az elveszti a megszerzett dkp-ja felét. Persze ha a guild érdek miatt teszi ezt (pl. healer lesz, mert hiány van) abban az esetben nincs levonás.

6. Kaszt leader: Ez az első ún. vezetői rang. Kritériuma a pár hónapos guildtagság, és az adott kaszthoz való maximális hozzáértés. Feladatai a saját kasztján belüli játékosoknak segítségnyújtás: talentben, cuccokban, gemelésben és enchatban. Kaszt specifikus addonok kigyűjtése ismerete. Figyelni a próbaidős, kasztjához tartozó játékosok aktivizáltságát, teljesítményét, hozzáállását. Raidre való kaszt túljelentkezés esetén kiválasztani ki fér be a csapatba. Ha hiány van a kasztjából, jelezni az officernek –GM-nek, hány tag kellene, és milyen talenten.

7. Raid Leader: (minden RL vezető, de nem minden vezető RL) Elvárások vele szemben: Minél több kaszt ismerete. Nem olyan szinten mint a KL a sajátját, viszont jóval többet. Türelem, jó kommunikáló képesség, határozottság. Az instákból mindig napra kész kell legyen. Feladata a csapat összeállítása, a raid levezetése, taktika elmagyarázása, feladatok kiosztása. Mana és heal poti biztosítása az esetleges feledékenyeknek (erről később részletesen).

8. Officer: A GM munkáját segíti, ő a vezető ha nincs ép a Guild Mester. Feladatai: Toborzás, blog, fórum, honlap napra késszé tétele. A felmerült viták kezelése. A GM-mel egyeztetve eszközölhet kinevezést, lefokozást, elbocsátást. Raidek kiírása, dkp vezetése.
9. Guild Master (GM): Feladata az egész guild összetartása, és a segítség nyújtás a  vezetők munkájához. Hiányzásuk esetén a munkájuk átvétele. Biztosítani a klán haladását, életképességet.  Programok, guild talik szervezése. Fél szemmel mindig jelen van, még akkor is ha épen nem online. Elfogulatlan, türelmes, igazságos, mindig a legjobb a mindenkinek jó megoldást keresi.

Loot sorrend a rangok között:
Member
F&F
Alt talent (duall talentben)
Alt karakter
Inaktív-Initiate (Próbaidős)
Csapatszellem: Mindenki igyekezzen a másiknak segíteni, amiben tud. Akár questről, instáról, farmról, karakterhúzásról, stb van szó. Hisz lehet legközelebb neki, kell segítség.
Abban az esetben ha valamelyik társunkat kempeli a horda, akkor viszont minden tagnak [aki nincs instában, raiden,bg-n,arénába (ha végeztek nekik is)] kötelező segíteni. Lássa a horda, hogy egy összetartó csapattal van dolga, ahol hamar jön a jelentős erősítés.

Raidek: A raidet a raid leader (RL) vezeti.
Tilos olyan 10 vagy 25 fős instába mentést csinálni (más guildel, puggal) ahovami is járunk! Ha valami extra dolog miatt mégis szeretne valaki, azt meg kell beszélnie egy officerrel vagy a GM-mel. Ahova már nyugodtanlehet menni random csapattal, az be lesz írva a fórum "Raid" topikjába, de ilyen a közeljövőben nem nagyon lesz. Aki ennek ellenére mentést csinál, az elsp esetnél bukja az összes dkp-ját, a következőnél pedig mehet azokhoz akikkel amúgy is eljár raidelni. Magyarul: kick.
Mivel PvE guild vagyunk, fő tevékenységünk ugye az instázás raidelés. Ezért mindenkitől megköveteljük a PvE talentezést, enchantot, és gemelést. Tehát nem szeretnék pld olyan castereket látni akiknek jóval több a hp-juk mint a manájuk (persze lehet, hogy ilyen fight is lesz) vagy 300 resilence melett nem tudnak egyesek megütni egy mobot, mert a béka segge alatt van a hit ratingjük.
Ha egy raidre túljelentkezés van, vagy valamelyik kasztból van sok, akkor a bekerülés elbírálása a következő szempontok alapján történik: Rangok. Egy member előbb bekerül mint egy inaktív vagy egy próbaidős. (bár utóbbi esetén, néha lehet pont előbb, könnyebb bossoknál, hogy lássuk mit tud). Raiden nyújtott teljesítmény. Egy top dps, heal előbb bekerül, mint a sereghajtó, valamint az sem előny ha valakit minden trash után resselni kell, vagy mindig kihal elsőként a boss fight alatt. Ki meddig tud maradni. Aki nem ér rá a raid végéig, az nehezebben kerül be, mint aki teljes időben részt tud venni a játékban.
 
 A RL dönt a csapat összeállításról, valamint az ő utasítását kell követni a fight alatt, még akkor is, ha az nem tűnik logikusnak. Wipe után vagy harc előtt lehet javaslatokat tenni, de normál emberi módon, nem anyázva.
Raid time:A raid általában este 8-kor kezdődik, és éjfélig tart vagy míg a RL azt nem mondja, illetve a többség úgy nem szavaz, hogy legyen vége. De ettől lehetnek eltérések a létszámtól függően. Aki jelentkezett raidre az lehetőleg kezdés előtt 10 perccel legyen az adott insta előtt. Ne mindenki arra várjon, hogy majd megidézi a másik. Idézni azokat fogjuk aki munkából, suliból, stb épp akkor esett be a játékba. Aki jelentkezése ellenére nem tud ott lenni a raiden, az valamilyen formában jelezze, a raid előtt min. fél órával. Aki online, és netán nincs meg a raid létszám, az köteles jönni. Persze ritka kivételek lehetnek, vagy ha már csak fél órája van akkor nem muszáj. De az nem ildomos, hogy valaki azt mondja „most nem ér rá”, aztán meg még 2 órán át farmol, bg-zik, altkarizik,stb. Ezek büntetést vonhatnak maguk után (lásd lejjebb).
Raid előtt: Tehát az idézőkő és környéke. TILOS a PvP kezdeményezése! A WANDozás és bottal megütés is az!!! Raidelni szeretnénk, amit sajnos így is elég későn kezdünk, nem szeretnék még azzal is fél órát tökölni, hogy megidézzünk pár embert és bejussunk az instába. Aki harcot kezdeményez, az akár huzamosabb ideig is eltiltható a raidtől. PvP-be csak akkor bonyolódunk ha a RL azt mondja. (Ez általában ha már megöltek tőlünk valakit) Ekkor azonban már minden bele.
Uzsi-zacsi és uzsi szünet: Mindenki köteles raidre 100%-os cuccban megjelenni! Nem szeretnénk a 2. wipe után várni egyesekre, mert idő előtt elpirult a ruci. Meg lesz az ideje mikor kollektívan ki megy a raid javítani ha kell. Mindenkinél kell, hogy legyen a kasztjához tartozó reagens, heal és mana poti, valamint egyéb pozitív hatású ital, kaja, olaj stb.
Ha valakinél nincs mana vagy heal poti, az kérhet a raid leadertől. 2dkp/db áron. A minimum 5 db poti amit lehet kérni. Tehát igyekezzünk nem elfelejteni, mert a dkp-nk bánja. Minden raiden tartunk egy-két tíz perces szünetet. Az afk-kat kérjük erre időzíteni (cigi, pipi, hami,stb), persze van hogy nem sikerül, de azért igyekezzünk.

DKP rendszer:
Mint nagyjából minden guildben, nálunk is dkp rendszer van. Főként ezekért a pontokért lehet lootot vinni. A pontok elosztása viszont lehet, hogy jobban különbözik más klánokétól.

Raiden való időben megjelenés (persze nem azt jelenti, hogy beinvelnek 8-kor, és még 20 percet bg-zek), amit jelentkezés előzött meg a raid calendárban 10 dkp. Persze akkor, ha minden poti, dura, reagens is rendben van. Viszont ha valaki jelentkezett, és nincs itt (nem is szól) vagy durás cuccban jön, stb, akkor ez a 10-es egy negatív előjelet kap.

Minden megkezdett óra után 5 dkp jár a raiden való részvételért. Ha valakit mondjuk csak egy fightra hívunk be, és lemegy 5 perc alatt, akkor is meg kapja az 5 dkp-t.

Boss killek: Egy kis szájbarágó: A first killért 100 dkp jár,(példáért legyen ez Hydross). Majd a jövő héten, ezért a bossért Hhydros) már csak 20 fog járni, egészen addig míg meg nem hal a következő boss (Lurker 100dkp). Innentől kezdve a következő raiden már az előző bossért (Hydrossért) csak 10dkp fog járni, míg a frissen ölt bossért (Lurkerért) a 20. Amint meghal a 3. boss (Tidewalker 100dkp), Lurker lesz a következő héttől a 10 dkp-s, és innentől a 2vel korábbi bossért, már nem jár pont (Hydross). Ezzel főként az „én oda nem megyek mert csak wipe van” hozzáállást próbáljuk leküzdeni.

Ha egy raid instát teljesen végigvittünk, 25 fős szinten is, onnantól kezdve a 10 fős részéért már nem jár dkp, valamint a loot rendszer a roll-ra módosul.
A dkp licitálás nyílt formában zajlik a raideken. Max dkp értéke nincs a tárgyaknak, tehát mindenki addig mehet el a licitálásban, amíg kedve, pontjai engedik.
Tilos (ez főleg a rollolós részeke vonatkozik), úgy dobni egy tárgyra, hogy arra nincs is nagy szükségünk, csak azért dobunk, hogy egy esetleges siker esetén az itemet másnak átadjuk. Tehát ha megnyertük a rollt akkor a miénk a tárgy, vagy ha nem kell akkor az utánunk következő második legnagyobbat dobó, NEM LEHET ÁTADNI!!
Guild Bank és extra dkp:
Minden member, vagy fölötte lévő tag vásárolhat a guildbankból ah ár 50%-ért. Alt karinak 75%. Egyes esetekben külön elbírálás is lehet, pl a nagyon aktív emberek, és a gyakran banknak farmoló játékosok, még ennél olcsóbban is vihetnek.
Farm: bizonyos időnként ki lesznek írva egyes tárgyak farmra. Ezekből az adott héten lehet beküldeni a bankos karinak (Uzsora). Minden itemnek ki lesz írva a dkp/dp értéke. Az ebből szerezhető dkp értéke limitálva van (általában 20), tehát többet nem lehet gyűjteni  belőle egy héten.
2-8 évig terjedő….Büntik: Ritkán fogjuk, szeretnénk alkalmazni, s inkább csak abban az esetben ha egy egyész raid szív valaki halmozott hülyesége, nemtörődömsége miatt. Ezek lehetnek: lootolásnál, hátrébb sorolás; dkp levonás, loot lehetőség megvonása, raidtől eltiltás. Az eset súlyosságának és gyakoriságának függvényében. Raidtől eltiltani csak officer tud, a többit a RL is kiszabhatja.

Na ennyi lenne az elrettentés, remélem senkinek nem szegik kedvét a fentebb leírtak. Ez a pár szabály a javunkat, haladásunkat, összetartásunkat, és a jó hangulatot hivatott szolgálni, nem pedig gátakat állítani csoportunk elé. Úgyhogy hajrá emberek
„ A végtelenbe és még tovább!”

A bejegyzés trackback címe:

https://sdown.blog.hu/api/trackback/id/tr100382322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

xy 2008.06.07. 00:54:23

egy szabály van csak: szolgálni kell a klán vezetőségét! aki ezt nem teszi, vagy nem úgy ahogy ők gondolják KICK! idióta barmok

Elisthana 2008.06.15. 12:06:43

Kedves, nevét nem vállaló hozzászóló!
Amennyiben úgy érzed, hogy Téged sérelem ért, kérlek, meséld el nekünk, hogy mi történt pontosan, hogy megbeszélhessük, és megvitathassuk, hogy helyes volt-e a vezetőség döntése! Amennyiben ezt nem teszed, két lehetőség van:
1: Olyan személlyel állunk szemben, akit azzal bíztak, meg, hogy más guildek nevét próbálja bemocskolni, ilyen kijelentésekkel…
2. Fáj neked, hogy meg kellett válnod a mi kis csapatunktól, de Te is tudod, hogy valójában helyes volt a vezetőség döntése, mert nem volt megfelelő a hozzáállásod bizonyos dolgokhoz, és javasolnám, hogy ezen gondolkozz el, mert ha nem változtatsz, ilyen stílussal bizony más guildekben sem lesz sokáig maradásod!

Üdvözlettel,
Elis

lacajoe 2008.07.06. 20:44:07

Szerbusztok..
Csak jot halottam a guildrol van par baratom is bent es ha tobb idom lessz tuti hogy csatlakozni szeretnek es ezt ajanlom mindenkinek akinek a jatek a fontos es hogy egy jo es segitokesz csapatban legyen.Jok az otletek van mindig raid majdnem minden nap v,amugy meg talalni raidet hc instakra.....pfff lehetettlen,de itt ez sem gond............pozitiv:}}
Igy tovabb fiuk:}

Krynn 2008.07.08. 14:35:35

Köszönjük a hsz-t. Ja és vannak lányok is, el ne felejtsük :-)
süti beállítások módosítása